За щастие, природата предлага разнообразие от храни, богати на цинк и селен, които лесно можем да включим в ежедневното си меню. Цинкът се среща в високи количества в червеното месо, черния дроб, тиквените семки, сусама, ядките (особено кашу и бадеми), както и в пълнозърнести продукти и бобови растения. Селенът се съдържа най-богато в бразилските орехи – само два ореха дневно могат да покрият дневната нужда. Освен тях, добри източници са яйцата, морските дарове (като риба тон, сьомга, скариди), слънчогледовите семки и гъбите. Важно е да се отбележи, че количеството на селен в растителните храни зависи от съдържанието му в почвата, където са отгледани. Затова е препоръчително хранителният режим да бъде разнообразен и балансиран, така че да осигури достатъчен прием на тези ценни микроелементи, които работят в синергия за укрепване на тялото и поддържане на дълготрайно здраве.
Директория за статии
Мястото в Интернет където публикувате и четете интересни статии.
Категории
Последни коментари
Влезте в акаунта си, за да коментирате или се регистрирайте тук.