Директория за статии

Мястото в Интернет където публикувате и четете интересни статии.

Тази статия изследва ренесанса на хляба с лимец, древна зърнена култура, която се завръща модерно в кулинарния свят. Някога основна храна в древните цивилизации, лимецът, научно известен като Triticum spelta, отново набира популярност сред загрижените за здравето пекари и ентусиастите на храната. Възраждането му се дължи на нарастващия интерес към традиционните, непреработени зърнени храни с хранителни ползи. Хранителното превъзходство на спелтата е ключов двигател зад нейната популярност, като се гордее с по-високо съдържание на протеини, незаменими аминокиселини, фибри, витамини и минерали в сравнение със съвременните сортове пшеница. Пекарите, както любители, така и професионалисти, са прегърнали брашното от спелта заради отличителния му вкусов профил, предлагащ орехов и леко сладък вкус, който добавя дълбочина към различни печива. Освен вкуса си, глутеновата структура на спелтата, подобна на пшеницата, но по-лесно смилаема за някои, я прави универсална и привлекателна опция в кухнята. Възраждането на лимец също е в съответствие с устойчивостта в селското стопанство, тъй като това е издръжлива култура, изискваща по-малко пестициди и торове, привлекателна за тези, които търсят съставки с етичен произход.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация